25 Mart 2008 Salı

Kezman ve Çetnik İşareti


Haşmet Babaoğlu'nun sözleriyle başlamıştı Kezman ve çetnik işareti tartışmaları. Yeni transferiydi Fenerbahçe'nin. Bosna-Hersek maçında gol attıktan sonra tribünlere çetnik işareti yapmıştı Kezman. Üzerine birsürü fırtına kopartılmıştı. "Ya Türkiye'de de yaparsa?" soruları günlerce insanları yormuştu. Suni gündem oluşturmak, gündemi işgal etmek için bundan iyi haber olamazdı zaten. Halkın milliyetçilik duygularını kullanarak Türkiye'ye "yıldız" olarak gelmiş futbolcu kolayca halkın önüne atılabilirdi ne de olsa. Bu sözlerimden Kezman'ın hareketini haklı çıkarmaya çalıştığımı sanmayın. Karakterini sevmiyorum adamın, kendisini de. Ama diyeceğim şudur ki üstünden 1.5 seneye yakın süre geçmiş bu yaygara çıkalı. Şimdilerde kimse Kezman çetnik falan filan diye haber yapmıyor. İnsanları harcamak bu kadar kolay işte. Zaten çetnik diyerek insanlarda Kezman'a karşı önyargı oluşturdunuz. Ancak yanıldınız. Kezman o hareketi Türkiye'de yapmadı, yapmaz, yapamaz. İkinci olarak sayın çok değerli basın çok milliyetçi olsaydınız da örf ve âdetlerimize uymuyor diye Pascal'ı Beşiktaş'tan gönderdiğiniz gibi Kezman'ı da sınırdışı etmenin yolunu bulabilseydiniz! Tiyatro böyle mi oynanır yahu...

Merak edenler için ekleyelim:
Çetnik nedir?


Sırplar'ın, Osmanlı İmparatorluğu'na karşı isyan hareketini başlatmak üzere kurduğu bu çetenin uzantıları bugüne kadar geliyor. II. Dünya Savaşı'nda da, Hitler Almanyası ile sırp komünist partizanlara karşı faaliyetlerini sürdüren aşırı milliyetçi sırp gruplar, Bosna savaşı sırasında da yine müslümanları hedef almıştı.

Çetnik işareti nedir?

Çetnik işareti, her iki elin baş, işaret ve orta parmağını açık tutarak yapılıyor. Diğer iki parmak ise kapalı tutuluyor. Bunun anlamı şu: Çetnikler, işkence yaptığı kişilerin baş, işaret ve orta dışındaki parmaklarını kesiyor ve bu şekilde hafızalara kazınıyorlarmış.

Hiç yorum yok: