22 Aralık 2008 Pazartesi

Teknik direktör kasapları

Yıl sonuna geldik , malumunuz Türkiye başta olmak üzere Avrupa'da birçok ligde ilk yarı maçları sona erdi. Merak ettik ve araştıralım dedik kimler teknik direktör kasabı ? avrupa liglerinde ve türkiye'de teknik direktörlerin durumları nedir , kim kiminle yollarını ayırmış ,kim kimin görevine son vermiş bi bakalım dedik......

Futbolun beşiği diye nitelendirilen , şu anda futbolla ilgilenen birçok kesimin tutkuyla izlediği İngiltere Premier ligine bir bakalım kaç takım teknik direktör değiştirmiş,kim kimi göndermiş ?
-Premier ligde bu sezon takımdan ayrılan teknik direktörlerin başında kuşkusuz geçen sezonun ortasında geldiğinde büyük işler beklenen İspanyol Juande Ramos geliyor...White Hart Lane' de halbuki işler Ramos için iyi başlamıştı , geçen sezon şubat ayında geldiğinde çıktığı ilk maçta Chelsea'yi finalde uzatmalarda Berbatov'un attığı golle yenerek FA Cup'ın sahibi olmuştu.Sonra ne olduysa oldu yeni sezon başında Ramos için işler hiç de iyi gitmedi. yanlış transferler, sezona kötü başlangıç derken sezonun 9.haftasında Tottenham'dan ayrılmak zorunda kaldı.
- 2.olarak Portsmouth'ta Harry Redknapp ... Aslında fena da gitmiyordu ligde Portsmouth .Harry Redknapp yönetiminde çıktığı 9 maçta 4 galibiyet 2 beraberlik alarak 14 puan toplamıştı.Ama işte paranın yüzü tatlı geldi ve Ramos'un Tottenhamdan ayrılmasının ardından bu fırsatı kaçırmadı.Takımı yardımcısı eski Arsenalli Tony Adams’a bırakarak bir bakıma Portsmouth taraftarlarına satışı koydu :)
-Premier ligde genelde teknik adamlara sabredilir , öyle Türkiye'deki gibi 3.haftada aldığı mağlubiyetlerden sonra teknik adamın kovulduğu nadir görülen olaylardandır.Ama işte Newcastle ve West Ham bu durumu dinlemedi ve sezona başladıkları Kevin Keegan ve Alan Curbishley ile 4.haftada aldığı mağlubiyetlerin ardından yollarını ayırdı.
-Premier ligde bu sezon teknik direktörleri ile yollarını ayıran son takımlar ise geçtiğimiz hafta Blackburn ve Sunderland oldu.Sunderland sezona başladığı Roy Keane , Blackburn ise Paul Ince ile yollarını ayırdı.

Gelelim İspanya'ya .... bakalım La liga ' da kim kime yol vermiş , kim ayrılmak zorunda kalmış.....
-İspanya' da şüphesiz bu konuda en sansasyonel isim son şampiyon devrik Real Madrid teknik direktörü Bernd Schuster...takımın başındayken aldığı üst üste mağlubiyetler , şampiyonlar liginde alınan Juventus yenilgileri ile Real Madrid tarafında kazan kaynamaya başlamış , beyaz mendiller sallanmaya başlamıştı. Nitekim El Clasico öncesi alınan 4-3 lük Sevilla mağlubiyetinin ardından Schuster'in yaptığı basın açıklamasında " Bu sezon şüphesiz Barcelona'nın yılı , şu halde onları yenmemiz imkansız" gibi fütursuzca demeçleri ona artık Real Madrid defterinin kapandığını gösteriyordu ve sonucunda El clasico öncesi Real Madrid Schuster'in işine son vermiş yerine Tottenham'da 8 haftada 1 galibiyet 2 beraberlikle sadece 5 puan toplayabilen Juande Ramos'u göreve getirmişti.
-İlginç bir takımdı Sporting Gijon .... bu sezon yükselmişti La liga ' ya ve hiç de ummadığı bir başlangıç yaparak ( ki bunda ilk 5 haftadaki fikstürünün katkısı büyük)bir anda kendini son sırada 0 puanla buluvermişti.Sezonun henüz 3.haftası Barcelona maçı öncesi Sporting Gijon sezona başladığı Antonio Maceda'yla yollarını ayırmış yerine Manolo Preciadoyu getirtmişti.Bu değişim tutmuş olacak ki Preciado yönetimindeki Gijon şu an ligin 16. haftası tamamlandığında topladığı 21 puanla 11.sırada...
-La liga'da teknik direktörüyle yollarını ayıran bir diğer takım geçen sezonların flaş takımı niteliğinde sayılabilecek Espanyol olmuştu.Espanyol geçtiğimiz yılların aksine bu sezon hiç de iyi başlayamamıştı.Bartolomo Marquez yönetimindeki Espanyol aşısı tutmamış olacak ki çıktıkları 13 maçta 3 galibiyet 3 beraberlik topladığı 12 puanla kendini bir anda 16.sırada buluvermişti.Espanyol yönetiminin artık sabrı taşmış ve ligin 14.haftasına girilirken Marqueze kapıyı göstermiş yerine Jose M.Esnal Mane' yi getirtmiş. Bakalım Mane Espanyol'a çare olabilecekmi bunu ilerleyen haftalar gösterecek.....
-İlk yarının sonuna gelinen şu haftalarda İspanya' da teknik direktörünü değiştiren diğer takımlar ise ligde son sırada bulunan Osasuna ve onun 1 puan üstündeki Recreativo Huelva...İkisi de aynı haftada , ligin 7.haftasına girilirken ,sezona başladıkları teknik direktörleriyle yollarını ayırmış Osasuna Jose Antonio Camacho'yu , Recreativo ise Luis Lucas Alcaraz' ı göreve getirmişlerdi.

İtalya ve Almanya’da durum bu kadar acımasız değil. Oynanan 17 maç sonrası italya’ da 4 almanya da ise 2 klüp teknik direktör değişikliğine gitmiş.İtalya’da ligin 2.haftasında belki de tüm sezonların en erken teknik direktör değişikliğine giden takım Palermo…Sezona başladığı Stefano Colantuono ile yollarını ayırmış yerine Davide Bellardini’yi getirtmiş.Çizme’de teknik direktörleriyle yolları ayrılan diğer 3 takım ise Bologna , Chievo ve son hafta itibariyle Reggina oldu.Bologna ligin 11.haftasına girilirken Carlo Mazzone ile yollarını ayırmış, bir Lazio efsanesi Sinisa Mihajlovic ‘i takımın başına getirmişti.Chievo da yine 11.haftaya girilirken Juventus maçı öncesi Luigi Del Neri ile bağlarını koparmış , Domenico Di Carlo’yu takımın başına getirmişti.Reggina da ise son hafta deplasmanda Cagliari karşısında alınan 1-1 lik sonuçtan sonra Nevio Orlandinin görevine son vermiş , Giuseppe Pillon takımın başına geçmişti.
Almanya’ da bu durum daha da az…Ligin ilk yarısının sonunda teknik direktörleriyle yollarını ayıran takım sayısı sadece 2 …Bunlar lig sonuncusu Mönchengladbach ve sezona istediği girişi yapamayan 2 sezon öncesinin şampiyonu Stuttgart. Mönchengladbach sezonun 8.haftasına girilirken teknik direktörü Jos Luhukay ile yollarını ayırmış ve takımın başına Hans Meyer’ i getirtmişti.
Stuttgart’ta ise 2 hafta önce , 2 sezon önce takımı şampiyon yapan , Armin Veh görevinden ayrılmış ve yerine eski Pool’lu Markus Babbel getirilmişti.

Avrupa’nın önde gelen liglerinde durum buyken gel gelelim Türkiye’ de bu durum nasıl bi de ona bakalım…
Turkcell Süper Lig’de 16 maç geride kaldı ve bu 16 maç sonunda 18 takımın 9’ u daha sezonun ilk yarısına gelinmeden başladıkları teknik direktörleriyle yollarını ayırdı.
Bu konuda en aceleci davranan takım Konyaspor … Ligin 4.haftasına girilirken Konya yönetimi mevcut teknik direktörü Raşit Çetiner ile yollarını ayırmış yerine Giray Bulak’ı getirmişti.Arkasından 5.hafta kendi evinde Bursaspor karşısında aldığı 3-2 lik mağlubiyet Engin İpekoğlu için Kocaelispor macerasının erken bittiğini gösteriyor ve Kocaelispor’da Yılmaz Vural dönemi başlıyordu.Engin İpekoğluna daha 5.haftada sabredemeyip Yılmaz Vural gibi Türkiye’de düşürmediği takım kalmayan bir hocayı getiren çok değerli ( !) Kocaeli yöneticilerine buradan ilk yarı sonunda bulunduğu konuma bakarak selam ederiz.
Ligde 7.haftaya girilmeden şampiyonluk adaylarından Beşiktaş’ta hafta içi aldığı Metalist Kharkov yenilgisiyle teknik direktörü Ertuğrul Sağlam görevinden istifa etmiş ( artık bunda gerçeklik payı nedir bilemiyoruz tabi ! ) yerine Mustafa Denizli getirtilmişti. Mustafa Denizli takımı aldığında ligde 4 galibiyet 2 beraberlik topladığı 14 puanla 2.sırada bulunuyordu şimdi ise durumları ortada . Buradan da tüpçüye selamlarımızı iletmeyi unutmayalım:)
8.haftaya girildiğinde Ankaragücü sezona başladığı Hakan Kutlu ile yollarını ayırırken yerine Ünal Karaman geçiyordu. Gerçi Ünal Karaman dönemi de Ankaragücü’nde pek uzun sürmedi ya neyse : ) 16.hafta kendi isteğiyle takımdan ayrılıyordu Ünal’ da en nihayetinde …
Ligde 9 ve 10.haftalar baktığımız zaman tam bir teknik direktör kıyımı yaşanıyordu
.9.hafta ligin yeni takımlarından Antalyaspor’ da Jarabinsky dönemi bitiyor yerine Mehmet Özdilek geçiyordu.Sanırım teknik direktör değişikliğinin en fazla olumlu etkilediği tek takımda bu konuda Antalyaspor olsa gerek. Zira Akdeniz ekibi Özdilek yönetiminde çıktığı 8 maçta sadece 1 yenilgi aldı o da kadıköyde Fenerbahçe’ye karşı…
10.haftaya girilirken Bursaspor’da Samet Aybaba & Güvenç Kurtar , Gençlerbirliğinde Mesut Bakkal & Samet Aybaba , Hacettepe de ise Osman Özdemir & Erdoğan Arıca değişiklikleri oluyordu….
Ligin ilk yarısında teknik direktörünü değiştiren son takım ise Denizlispor oluyordu. Denizlispor 11.hafta oynadığı ve deplasmanda 3-2 kaybettiği Kocaelispor maçı öncesi Ali Yalçın ile yollarını ayırmış yerine Ümit Kayıhan’ ı getirmişti.

Sonuç olarak Avrupa’nın önde gelen liglerinde ilk yarının sonuna gelindiğinde İngiltere’ de 6 , İspanya’ da 5 , İtalya’da 4 ve Almanya’ da 2 teknik direktör değişikliği olurken Türkiye’ de ise 9 değişiklikle bu alandaki birinciliğimizi kimseye kaptırmıyoruz.% 50 lik bir durum söz konusu…Sonra kimse bana istikrar ayakları yapmasın buyurun işte her şey ortada…Bakalım sezon sonu %90lara hatta % 100 e çıkabilecekmiyiz?

Burası Türkiye kardeşim her şey olur burada !

Hiç yorum yok: