20 Mart 2009 Cuma

Paul Le GUEN


Uzun zamandır aklımdaydı bu yazıyı yazmak kısmet bugüneymiş.Vakti zamanında bir Santra programında . ünlü bir spor adamımız (!) kendisi için " o kim yaa, karatecilerden futbolcu yaptı" tabiriyle adını tüm Türk futbolseverlere duyurmuş oldu.O zamanlar Fenerbahçe için adı geçen teknik adamlardan biriydi.

Ligue 1' de son yıllara damgasını vuran , son 7 yılda adeta şampiyonluğa ambargo koymuş bir O.Lyon'dan bahsediyoruz.İşte o takımın temelini atan, Lyon'u Lyon yapan adam Paul Le GUEN.Şimdilerde ise 2 sezon önce küme düşme potasında aldığı PSG'yi bu sezon hem UEFA kupasında çeyrek finallere taşıdı hemde 28.haftanın sonunda 52 puanla lider Lyon'un 1 puan arkasında şampiyonluğun en büyük adaylarından biri konumuna getirdi.Fransa ligini sanırım bu adamdan daha iyi bilen bir kişi daha yoktur herhalde :)

Gelgelelim biraz da Le Guen'in kariyerine...Futbolculuk kariyerine Brest takımında başlamış , burada 6 yıl oynadıktan sonra 2 yıl Nantes macerası olmuş.2 yıllık Nantes kariyerinin ardından , şu anda teknik direktörlüğünü yaptığı PSG'ye geçmiş ve belki de futbol hayatının en parlak dönemini de burada geçirmiş.Psg formasıyla 248 maça çıkmış ve bir kupa galipleri kupası kaldırmış.Milli takım kariyeri pek uzun sürmedi Le Guen için.Geçirdiği ağır sakatlık sebebiyle sadece 17 kez Fransa forması giymiş ve 1998 Dünya kupasında Kamerun'la 1-1 biten maç sonrası futbolculuk kariyerine son vermişti.

Futbolculuk kariyeri belki de pek parlak değildi ancak futbolu bıraktıktan sonra Rennes takımında, adından sıkça söz ettirecek derecede parlak bir teknik direktörlük kariyerine başlamıştı.

Rennes'de sadece 3 yıl süren menajerlik kariyerinin başlangıcında , futbol dünyasına Shabani Nonda,El Hadji Diouf gibi isimleri kazandırmış ve 2001'de Rennes'den ayrılmıştı.Bir sene futboldan ayrı kaldıktan sonra 2002 yılında kendisini Fransa ve dünya futbolunda isim yapmasını sağlayan O.Lyon'un başına geçmişti Jacques Santini'nin yerine.Büyük başarılarla geçen 4 yıllık Lyon kariyerinde 4 Ligue 1 şampiyonluğu ve 1 kez de Şampiyonlar Ligi'nde çeyrek final oynamışlığı var Le Guen'in.Ardından bir takım yönetimsel nedenlerden dolayı Lyon'dan ayrılmak zorunda kalmış ve 11 Mart 2006 itibariyle büyük umutlarla Alex McLeish'in yerine G.Rangers'ın başına getirilmişti.Ancak İskoçya kariyeri Le Guen için hiç de iyi gitmemişti.Glasgow tarihinin,zaten 2 takımlı (!) ligdeki en kötü başlangıcı, İskoç kupasına çeyrek finalde veda etmiş olması iyiden iyiye Le Guen için işlerin hiç de iyi gitmediğini belgeliyordu.Nitekim fazla değil , 1 sezon sonra, 4 Ocak 2007 itibariyle Rangers ile bağlarını koparmıştı.

Derken 2006-2007 sezonunun ortasında ülkesine geri dönmüş ,ve Guy Lacombe'un yerine futbolculuk yaşamında da en parlak kariyerini geçirdiği PSG'nin başına geçmişti.Takımı devraldığında PSG 20 takımlı Ligue 1 'de 19.sıradaydı. O sezon büyük başarı göstererek takımı kümede bırakmayı başardı.Ertesi sezon , işler yine Le Guen için iyi gitmiyor ve PSG bir türlü o küme düşme potasından kurtulamıyordu.Ancak o sezon alınan Fransa kupası bir anlamda Le Guen için bir çıkış yolu , bir nefesti.

Ardından 2008-2009 sezonu ... Le Guen eski günlerine dönmüş yeniden başarılarla dolu menajerlik kariyerine uzun bir aradan sonra devam ediyordu.Le Guen yönetimindeki PSG şu an ligde 29.haftaya girilirken 52 puanla Lyon'un bir puan gerisinde bulunuyor . Nitekim fikstürüne baktığımız zaman şampiyonluğun en büyük adaylarından.Aynı PSG bu gece itibariyle Uefa kupasında son 8 arasında yer alıyor.

Bakalım, Le Guen 2 sezon önce teknik direktör olarak gelmediği Kadıköy'e 20 Mayıs akşamı gelebilecek mi ? Bunu ilerleyen haftalar gösterecek ancak kendisini beğenmeyen ,onun için karatecilerden futbolcu yaptı diyen duayen (!) Ahmet Çakar üstada buradan selam ederiz :)

Ha bu arada unutmadan , Le Guen ile Carew arasındaki benzerliği görünce futbolcu benzerleri serimize eklesek fena olmaz hani :)

Hiç yorum yok: