5 Mayıs 2008 Pazartesi

4-4-1-1 Mi? 4-6-0 Mı? Hiçbiri!!


Bir zamanlar Lucescu çok eleştirilmişti takımını 3-5-2 sisteminde oynatıyor diye. Modern futbola uymuyormuşmuş. Lucescu'nun takımının çok gol atması birilerinin hoşuna gitmemiş demek ki! Eleştirenlere göre modern futbola uyan sistemler, bana hiç zevk vermiyor! Onlara göre modern futbolun sistemi 4-4-1-1 ya da 4-6-0 olmalıymış.

Başarısızlık riskini ortadan kaldırmak için takımlar sahaya forvet oyunucusu bile sürmüyor artık. Orta sahayı kalabalık tutayım, belki karambolden gol atar puanları kopartırım düşüncesi tüm teknik direktörlerin kafasında yerleşmiş sanki. Hal böyle olunca gol zor oluyor. Sonra FIFA da çok gol olması için toplarla oynuyor falan filan.

Ön libero kavramı işin içine girdi gireli bu oyunu bozdu. Takımlar kendi oyunlarını oynamak için değil, rakibin oyununu bozmak için oynuyor. Haliyle izlenmez oluyor oynatmamaya çalıştıkları oyun. "En iyi savunma hücumdur" yerini "en iyi hücum savunmadır" gibi saçma bir "prensibe" bırakmış. Teknik direktör bek alırken bile boyuna bakıyor, çok özel yetenekleri olmadığı sürece günümüz futbolunda boyu 180 cm'nin altındaki bekler topçu sayılmıyor.

Başladık gidiyoruz sonuca gelelim. Alışamadım "modern futbol"un bize sunmaya çalıştıklarına. Ben güzel goller görmek istiyorum izlediğim maçlarda, ön liberonun markajı altında ezilen süperstarın bacaklarını değil!

Hiç yorum yok: