16 Ağustos 2008 Cumartesi

Jérémie Janot


Bir insan ne kadar sıradışı olabilir ki? Jérémie Janot bu "sıradışılığın" sınırlarını zorlayan ilginç bir kaleci. St. Ettienne aşığı, damarını kesseniz yeşil-beyaz kan akacak cinsten hemde. Fransız kalecilerdeki 16 numarayı giyme hastalığı onda da var. O'nu diğerlerinden farklı kılan ise 176 cm olan boyu ya da özel tasarlanmış kaleci eldivenleri değil. Lyon'a olan nefreti de değil. Özel tasarım kaleci formaları da değil. Hırsı, aşkı, sıradışı oluşu.

St. Ettienne alt yapısından yetişip bugüne kadar hiç klüp değiştirmeyen Janot, St. Ettienne'in -belkide Fransa'nın- en ateşli taraftar grubu olan ASSE'nin en çok sevdiği isimlerin başında geliyor. Boyu kısa olsa bile mükemmele yakın sıçrama kabiliyetine sahip, ve çevik. L'Equipe tarafından ankette Fransa'da 2006/07 sezonunun kalecisi seçiliyor. Her ASSE'li gibi Lyon'a kin besliyor. Lyon'un kaybettiği bir AC Milan maçından sonra, Lyon'un karşısına AC Milan formasıyla çıkmak istiyor ama isteği kabul görmüyor.

Sıradışılığı bu kadar mı yani? Kesinlikle hayır. 2005 Yılında FC Istres ile yapılan maça -üstte gördüğünüz gibi- Spiderman kostümüyle çıkıyor. Tabi sonradan kafasındaki maskeyi çıkarıp seyircilere sallıyor.

Gene bir Lyon maçında Juninho'nun penaltısını çıkardıktan sonra dönen topu tamamlayıp gol atmasını hazmedemeyen Janot, yan direğe öyle bir uçan tekme sallıyor ki insan "Acaba direğin canı çok acıdı mı?" diye kendine soruyor.

Peki bu adam böyle uçan tekme atmayı nerden biliyor? Janot, Brezilyalı dövüşçü Wanderlei Silva hayranı. Bu hayranlığı ise Wanderlei Silva'nın kafasındaki dövmenin aynısını kendi kafasına da yaptırarak anlatıyor. Kaleci eldiveninde de bu dövmenin aynısından mevcut. Bu hayranlığı öğrenince de bir Barcelona maçında atılan aşırtma vuruşu neden uçan tekme atarak çıkardığına da anlam verebiliyorsunuz.



Tüm bunların yanında milli formayı hiç giymemiş olması onu tam olarak bir St. Ettienne efsanesi yapıyor.
Mod£rn futbola inat kendine özgü tarzı nedeniyle Jérémie Janot, saygıyı fazlasıyla hakediyor. Tabi Lyon taraftarı değilseniz!

Hiç yorum yok: